Sałatka słodko-kwaśna i indyk w ostrygowej marynacie!

gwiazdka - KopiaNiedzielny obiad w orientalnym klimacie. Dzisiaj przedstawiam pomysł na delikatnego indyka marynowanego w sosie ostrygowym i sałatkę słodko-kwaśną! Zarówno indyk jak i sałatka wymaga leżakowania w marynacie! Warto więc przygotować wszystko dzień wcześniej i dać składnikom trochę czasu, aby dokładnie przeszły wszystkimi smakami.

DSC_0211

Składniki na sałatkę:

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pędów bambusa z zalewy wodnej
  • ½ długiego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • mielona papryka piri-piri / świeża, ostra papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę i ogórka kroimy w paski. Następnie dodajemy pocięte w plastry pędy bambusa z wodnej zalewy. Do warzyw wciskamy dwa ząbki czosnku, i dodajemy jedną łyżkę tartego imbiru oraz ostrą paprykę (ja użyłam mielonej papryki piri-piri ale możecie wkroić świeżą ostrą papryczkę chilli). Następnie mieszamy wszystko bardzo dokładnie z 3 łyżkami oliwy i porządną łyżką płynnego miodu. Gotową sałatkę zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – moja leżakowała przez noc.

Indyk marynowany w sosie ostrygowym:

  • 1 pierś z indyka (ok. 0,5 kg)
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry. Następnie dokładnie obtaczamy kawałki mięsa w sosie ostrygowym z odrobiną sosu sojowego. Ważne żeby wszystkie kawałki mięsa były dokładnie obtoczone w sosie. Zamykamy mięso z sosem w szczelnym naczyniu i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – u mnie na noc!

Na patelni rozgrzewamy olej po czym smażymy kawałki indyka na niewielkim ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Najlepiej przykryć patelnię pokrywką! Tak przygotowany indyk będzie bardzo soczysty i delikatny!

SMACZNEGO!

Nowy folder4

Advertisements

Otagowane:, , ,

One thought on “Sałatka słodko-kwaśna i indyk w ostrygowej marynacie!

  1. studentka na diecie 9 grudnia 2013 o 10:58 pm Reply

    Super pomysł na lekki obiadek. Zazdroszczę sosu ostrygowego, ja nie jestem jeszcze posiadaczką :p

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: