Zdrowe śniadanie – Płatki ryżowe z granatem i suszoną skórką pomarańczową!

gwiazdkaMoja kolejna propozycja zdrowego śniadania z Tymbarkiem! Tym razem postawiłam na płatki ryżowe – po ugotowaniu płatków na mleku nabierają one delikatnego smaku dzięki czemu doskonale nadają się do łączenia z owocami, dżemami lub słodkimi sosami. Takie śniadanie jest lekkostrawne i doda nam energii na kilka najbliższych godzin. 

DSC_0058

Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • suszoną tartą skórkę pomarańczową
  • garść pestek granatu
  • 1 kroplę aromatu waniliowego

Mleko gotujemy na małym ogniu i dorzucamy do niego płatki. Cały czas mieszając gotujemy ok. 3 minuty aż płatki zmiękną i „wypiją” mleko. Dodajemy kropę aromatu waniliowego aby nasz ryż pięknie pachniał. Ci którzy lubią słodkości mogą dodać do ryżu łyżeczkę cukru. Następnie przekładamy mleczną, ryżową masę do miseczek, posypujemy pestkami granatu i suszoną, tartą skórką pomarańczową. 

Aby dostarczyć sobie niezbędnych witamin, do śniadania przyda się też szklanka 100% soku z grapefruita bez dodatku cukru!

100D30001

Advertisements

Otagowane:, , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Zdrowe śniadanie – Płatki ryżowe z granatem i suszoną skórką pomarańczową!

  1. magda 24 listopada 2013 o 11:35 am Reply

    pysznie podane 🙂 lubię takie śniadania!

  2. martawkuchni.blog.pl 25 listopada 2013 o 9:36 am Reply

    śniadanie stworzone dla mnie:) mniam mniam:)

  3. studentka na diecie 25 listopada 2013 o 10:25 am Reply

    Szkoda, że granat troszkę drogi :/ A wygląda tak pięknie! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: