Indyjskie chlebki naan

gwiazdka2 - KopiaIndyjskie chlebki naan to doskonały dodatek do curry, gęstych sosów i innych dań kuchni indyjskiej. Dzisiaj przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na chlebki naan, które możecie samodzielnie wykonać w domu!

DSC_0066

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego 
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soliDSC_0068

Wszystkie składniki mieszamy w misce a następnie wyrabiamy z nich ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi – a tak będzie! – podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie dzielimy ciasto na niewielkie kawałki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy cienkie placki – takie aby zmieściły się na Waszej patelni. Następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej rozwałkowany placek. Nie używamy żadnego oleju, najlepiej użyć do tego nieprzywierającej patelni. Na plackach będą się pojawiały bąbelki z powietrza. Placki smażymy z każdej strony, aż do uzyskania brązowo podpieczonych plamek – ok. 1 minuty z każdej strony – ale nie jest to regułą – należy kontrolować każdą stronę podczas podpiekania.

Przepis dodaję do akcji: PIECZYWO ŚWIATA

Advertisements

Otagowane:, , , , ,

One thought on “Indyjskie chlebki naan

  1. tutusia 14 listopada 2013 o 8:50 am Reply

    Bardzo lubię te chlebki. Są pyszne i cieszą oko swoim wyglądem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: