Tarta kokosowo-czekoladowa a’la Bounty!

gwiazdka3Od czasu do czasu pozwalam sobie na słodyczowe szaleństwo! W końcu nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości w miłym towarzystwie. Ponieważ bardzo lubię smak kokosa – często w mojej kuchni pojawiają się wiórki kokosowe i mleczko kokosowe – postanowiłam przygotować tartę inspirowaną batonikami Bounty. Masa kokosowa nie będzie wyglądała dokładnie tak jak w batoniku – będzie to masa jogurtowa z wiórkami kokosowymi! Na wierzchu tarty umieściłam pyszne, czekoladowe ganache – żeby tarta nie była nieznośnie słodka, wybrałam zdrową, gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao.

DSC_0034DSC_0038

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie 30 minut, ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy. Następnie przekładamy ciasto do ceramicznej formy na tartę i dociskamy równomiernie na całej powierzchni. Ceramicznej formy nie musimy smarować masłem. Ciasto pokrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się zarumieni. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa jogurtowo-kokosowa:

  • 500 ml jogurtu typu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru brzozowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego
  • 5-6 łyżek wiórków kokosowych (można dodać więcej wiórków kokosowych, wtedy masa będzie bardziej podobna do tej z batonika Bounty)

Wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy masę i wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Do rozgrzanego do 190ºC piekarnika wkładamy tartę i pieczemy ok. pół godziny, aż masa jogurtowa zetnie się na całej powierzchni. Po upieczeniu chłodzimy tartę w lodówce i przygotowujemy czekoladowe ganache.

Składniki na czekoladowe ganache:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 170 g gorzkiej czekolady

W małym garnku zagotowujemy śmietankę kremówkę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (ja użyłam czekoladę z 70% kakao). Odstawiamy aż czekolada się rozpuści i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ganache wylewamy na schłodzoną masę kokosową i wstawiamy do lodówki do stężenia! 

DSC_0036bb

 Powiem nieskromnie – tarta jest przepyszna!

Advertisements

Otagowane:, , , , , , , , , , , ,

8 thoughts on “Tarta kokosowo-czekoladowa a’la Bounty!

  1. ladylaurabloq 14 października 2013 o 1:50 pm Reply

    Pysznie się prezentuje,pozdrawiam.

  2. Anika1989 14 października 2013 o 1:54 pm Reply

    Przepis dodaje do swoich ulubionych !!

  3. wedelka 14 października 2013 o 2:04 pm Reply

    Świetna 🙂 Może przygotuję ją kiedyś mojej mamie, bo uwielbia takie smaki 🙂

  4. Justyna 14 października 2013 o 3:30 pm Reply

    Az nabralam ochoty na kokos:) Wyglada wspaniale. Podane skladniki sa na foremke jakiej wielkosci?

  5. Kamciss 14 października 2013 o 4:40 pm Reply

    Cudownie wygląda!

  6. gin 16 października 2013 o 1:33 pm Reply

    Prezentuje się bardzo elegancko 🙂

  7. […] a taki uroczy mały wypiek wygląda wręcz rewelacyjnie. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Dolina Smaków dokonałam w nim kilku zmian dlatego w efekcie końcowym wyszło coś na kształt sernika. Było […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: