Kremowa zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym i imbirem

Zacznijmy od tego, że uwielbiam kukurydzę! Pewnie moje uczucie zawdzięcza ona cudownemu, słodkiemu smakowi – bo wszystkim co słodkie łatwo mnie zachwycić. Poza nieustającą (nawet na diecie) miłością do kukurydzy lubię także orientalne smaki. Aby to połączyć ugotowałam zupę, która od razu została moją ulubioną!  Zachwyca ona bowiem nie tylko doskonałym smakiem ale i niepowtarzalnym kolorem!

zupa krem z kukurydzy

Przepis na kremową zupę z kukurydzy z orientalnymi przyprawami:

  • 3 puszki słodkiej kukurydzy
  • ½ małego garnka bulionu warzywnego (takiego jak lubicie)
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 cm startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • odrobina papryki chilli do posypania 

zupa kukurydziana

W garnku gotujemy ulubiony bulion warzywny. Ja przygotowuję go  głównie na kilku marchewkach i małej pietruszce, żeby był bardzo delikatny. W wersji studenckiej, można po prostu użyć kostki warzywnej i ½ drobiowej kostki rosołowej. Nie przesadzamy też z solą. Do gorącego bulionu wrzucamy kukurydzę i gotujemy aż będzie miękka. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Do kremu kukurydzianego dodajemy całe mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy uważając aby nic się nie zważyło.  Następnie przyprawiamy zupę wyciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżo startym ( na tarce o małych oczkach) imbirem, kurkumą, curry i cynamonem. Podgotowujemy lekko zupę przed podaniem. Możemy posypać zupę odrobiną sproszkowanej papryki chilli co nada jej pikanterii.

Zupę podawać możemy z grzaneczkami!

DSC_0049

Przepis na Kremową zupę kukurydzianą dołączam do akcji:

                     

Reklamy

Otagowane:, , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “Kremowa zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym i imbirem

  1. Ola Wilczek 14 sierpnia 2013 o 1:27 pm Reply

    Uwielbiam dodatek mleka kokosowego w zupach, na pewno wypróbuję 🙂

  2. Martyna 14 sierpnia 2013 o 1:39 pm Reply

    ja też uwielbiam zupy z kukurydzy 😉 co prawda swoją zrobiłam na sposób meksykański, bo z dodatkiem chilli i chorizo, to myślę, że taka delikatna w Twoim wydaniu tez by mi smakowała 😉

    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji „Kukurydziane Wariacje II”. 😉 I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

  3. potravelblog 14 sierpnia 2013 o 8:18 pm Reply

    wow, nie jadłam jeszcze, dodaję na listę do zrobienia:)

  4. Maria Łukowiec 25 października 2013 o 10:58 am Reply

    Ja również lubię krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym jeszcze nie gotowałam,będzie dzisiaj na obiad:)))

  5. Alicja 20 sierpnia 2015 o 5:44 pm Reply

    Właśnie robię wg Twojego przepisu z tą różnicą, że dodałam swiezej kukurydzy… Pierdzielenia się z nią było sporo ale mam nadzieję że warto! Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: